top of page

Transformeer je buitenruimte tot leefruimte met een Pergola of afrastering.

Bijgewerkt op: 21 apr. 2022

Niet iedereen wil buiten de stad wonen en heeft genoeg privacy in zijn of haar tuin. Met het plaatsten van een pergola of een afscheiding als een schutting kom je al een heel eind. Hoe compact je ook woont een pergola en/of schutting schermt je helemaal af. Er zijn vele manieren waarop je dit kunt creëren. Kies bijvoorbeeld voor een houten, stenen of een groene -schutting van planten. Iedere schutting heeft zo zijn eigen charme, het moet maar net bij je passen. Natuurlijk kun je nog veel bedenken om je buitenleven te veraangenamen. Zelfs een tuinhuisje kan een mooie aanvulling zijn op de sfeer in je tuin en levert ook meteen de nodige opslagruimte op. Misschien is voor jou een buitenkeuken of een luxueuze hang-out de ultieme verrijking, het kan allemaal!


BUDGETVRIENDELIJKE SFEERMAKERS

Er zijn verschillende mooie en goedkope pergola-ideeën die gemakkelijk zijn te realiseren om schaduw en sfeer te creëren. Een buitenruimte geeft de perfecte ambiance voor een (tuin)feestje, zorgt voor een welkome schaduw over je bubbelbad, fungeert als frame waarlangs beplanting kan groeien, kortom een plek waar je samen komt of lekker met een boek tot jezelf kunt komen.

Transformeer je buitenruimte tot leefruimte

Een betaalbare pergola of afrastering kan vrijstaand zijn of aan het huis of aan een bestaande muur worden bevestigd en wordt vaak ter verfraaiing over paden, patio's, bubbelbaden of terrassen gebouwd. Er is dan ook een grote verscheidenheid aan vormen en stijlen waaruit je kunt kiezen.


Het plaatsen van een nieuwe pergola werkt vaak inspirerend om je huidige tuin vanuit een nieuw oogpunt te bekijken en opnieuw in te richten. Dit gaat zeker op als je de ruimte optimaal wilt benutten om buiten te kunnen leven, zelfs als de zon niet uitbundig schijnt. Een ding is zeker, je hoeft niet veel tijd of geld te besteden om te genieten, een ​pergola geeft een ander gevoel aan je tuin. Dus als je op zoek bent naar betaalbare ideeën lees dan vooral verder...


Als je een stijlvolle pergola of afrastering wilt plaatsen zijn er wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Als eerste moet je beslissen waar je het wilt plaatsen. Het gekozen gebied moet ruim en veilig genoeg zijn. Het is belangrijk dat de pergola niet in de buurt van grote boomwortels wordt gebouwd en eventuele ondergrondse nutsvoorzieningen blokkeert.


Het is in de meeste gevallen een goed idee om een ​​dak of overkapping aan een pergola te toe te voegen, vooral als de tuin geen beschutting heeft en je maar moeilijk aan de hitte kunt ontsnappen. Kies bijvoorbeeld voor duurzame en natuurlijke materialen als riet-, wilg- of bamboe -schermen. Deze materialen zijn perfect om als dakbedekking over pergola's heen te bouwen waardoor je een ​​zacht schaduwgebied eronder creëert.


Een geweven dak of schutting laat licht door en de ruimte tussen de stokken laten lucht door zodat de ruimte niet benauwd wordt. Het is een van de betere budget oplossingen, omdat deze materialen overal verkrijgbaar zijn op rollen in bouwmarkten en tuincentra en gemakkelijk kunnen worden bevestigd met metaaldraad- of tyraps.

Transformeer je buitenruimte tot leefruimte

Als je op zoek bent naar voordelige dakideeën voor pergola's, dan zijn gegolfde PVC-dakpanelen een lichte en een betaalbare optie. Ze beschermen tegen weersinvloeden, zodat je de ruimte in elk jaargetijde kunt gebruiken. Het enige wat er moet gebeuren is het bevestigen van de golfplaten aan de pergola-palen. Zo kun je de ruimte nog steeds gebruiken, zelfs als het regent. Een ander voordeel is dat het lichtdoorlatend is en het helder en luchtig aanvoelt. PVC dakbedekking is zeer duurzaam en ook gemakkelijk schoon te houden.


Maar waarom zou je je pergola bedekken met kunststof als je ook een bedekking kunt creëren gemaakt van echte planten? Neem bijvoorbeeld de Wilg, dat is een snelgroeiend, flexibel materiaal en uiterst geschikt voor het construeren van een verscheidenheid aan verschillende beschuttingen.


Wilgentakken kunnen worden gebruikt om beschutte zitplekken in de buitenlucht te creëren om te lezen en te ontspannen. Zodra je de wilgenstokken in de grond steekt en aan elkaar vastmaakt, schieten ze wortel en beginnen te groeien. De takken kunnen om een bestaand hekwerk worden geweven, waardoor een dicht scherm van gebladerte ontstaat.

Transformeer je buitenruimte tot leefruimte

Een andere optie voor een budget vriendelijke pergola is om gebruik te maken van een bestaande omheining of muur die al in uw tuin aanwezig is. Dit betekent dat je uiteindelijk minder materialen hoeft te kopen waardoor het project goedkoper uitvalt.


En dan heb je nog de doe-het-zelf pergola en heeft als voordeel dat er geen grote bouwkundige ingrepen nodig zijn, maar toch een enorm effect hebben op de totale ruimte. Met een eenvoudige houten geraamte kun je de ruimte naar eigen inzicht omtoveren naar een comfortabele eigentijdse plek om te ontspannen en te genieten.

Transformeer je buitenruimte tot leefruimte

En dan heb je natuurlijk nog de "ultimo's" de buitengenieters die hun tuin als verlengde zien van hun woonkamer en dus hun leefomgeving. Vaak zijn dit omvangrijkere projecten, denk hierbij aan een buitenkeuken of een hang-out die past binnen je huidige tuinontwerp. Voor dit soort projecten doe je er vaak verstandig aan om de benodigde kennis en kunde in huis te halen. Heeft u bouwkundig advies of hulp nodig om uw tuinideeën te realiseren, dan zijn wij u graag van dienst.

Transformeer je buitenruimte tot leefruimte

Laat de zomer nu maar losbarsten zodat we lekker in eigen tuin keihard kunnen genieten.


Fijne zomer,


Team Damadi

16 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page